El Baròmetre de la Comunicació i la Cultura al País Valencià

La FUNDACC (Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura) acaba de publicar de forma gratuita en un extracto de su Barómetro sobre “Audiències i Consums Culturals al País Valencià.” de este estudio, realizado entre noviembre de 2006 y octubre de 2007 (no hagáis caso a la portada, pues pone 2002¿!?), se pueden extractar algunos resultados verdaderamente decepcionantes, como que el 57% no ha leído ni un solo libro en los últimos 12 meses (pág. 214).

Pero otros resultados son verdaderamente sorprendentes pues en cuanto a la “Procedencia del último libro leído” (pág. 216) los 5 resultados que encabezan el ranking son los siguientes: compra en librería (41,4%), regalado (34,2%), dejado (24,7%), hipermercado (10,9%) y biblioteca (6,6%).

De lo que se puede deducir una serie de cosas interesantes:

  • Que los hipermercados no suponen una gran competencia frente a las librerías.

  • Que el regalar cultura sigue siendo algo importante.
  • Que el préstamo en bibliotecas no supone de ningún modo una competencia frente a la venta de libros, como algunos interesados nos están tratando de hacer creer (No al préstamo de pago en bibliotecas).

  • Que el dejar libros (prestamo personal o peer-to-peer) supera incluso al préstamo en bibliotecas, así que no me extrañaría lo más mínimo que acaben poniendo un chip inalámbrico en los libros para evitar este “préstamo no regulado”, o en su defecto, que se page por semejante “actividad ilícita”. Si se “graban” los discos duros y memorias flash, por qué renunciar a este “pastel”.

4 comentarios:

kasku dijo...

Hola José Antonio,
La veritat és que estic prou sorprés en els resultats del baròmetre.

Jo treballe en una biblioteca i se m'ha quedat un poc cara de dir "què estem fent ací?" si la gent compra abans un llibre en un hipermercat que va a la biblio.

Ho he estat comentant amb companys meus i crec que podria dir algunes raons per a explicar eixos resultats:

1. al País Valencià no existeix, hui en dia, lo que se diu una cultura de biblioteca com sí que hi ha a Catalunya o Madrid.

2. la biblio no pot (ni deu) entrar a competir en l'oferta de best-sellers de les superficies comercials. la biblio ha de mantindre un equilibri oferint literatura de calitat.

3. la biblio no se sap vendre (mai no ha sabut fer-ho) ni presentar-se atractiva als usuaris. Tampoc rep les suficients ajudes per a modernitzar instal.lacions, mobiliari, fons, per a campanyes de promoció (per cert, la que tu cites en un altre post és de vergonya),...

Sí és veritat que cada vegada la biblio es preocupa més d'estar prop de l'usuari, peró ni els esforços ni les ajudes són suficients.

Una pena.

Marti Umlaut dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Marti Umlaut dijo...

Hola Kasku,

doncs ja tens raó ja. Si que es de veres que les campanyes per a crear una cultura de biblioteca (no et dic ja de lectura únicament)son fallides. Per exemple,no hi ha manera de treure del pensament de la majoria dels estudiants que les biblioteques serveixen per alguna cosa mes que per a anar a estudiar en època d’exàmens, imaginat la resta de la societat.

De tota manera a la Biblioteca de Vila-real sempre aconseguiu (almenys)una presencia mediàtica en la premsa cada vegada que feu alguna millora, i això ja es molt. Les meues sinceres felicitacions.

No se dir-te quina seria la solució, només que no es gens fàcil i que requerirà molt d'esforç per part de tota la societat, perquè en aquest assumpte les iniciatives a nivell de cada biblioteca son imprescindibles, però desgraciadament no suficients. No ens queda feina ni res...

salut

[P.S.: 1)prefereix que em digueu Marti, que es con em coneixen els amics, 2) salutacions a la gent que va fer amb mi la carrera d'Història i que treballe a la teua biblio, 3) quan vages a classe saluda’m, que no se encara quina cara fas ;-)]

Marti Umlaut dijo...

val, ja he vist el teu blog i ja se qui eres, jejeje